DSG kullanan arkadaşlar hiç giderken boşa alıp anlık yakıt tüketimine baktınız mı ? neden rölanti devrindekiyle aynı değerler gözükmüyo ? normalde rölantide 0.6-1.5 arasındaysa giderken boşa alınca hızınıza yolun eğimine göre çok daha fazla değerler gözüküyo 4-9 arası.

Bu başlığa 17 cevap yazılmış
Tarih : 26 Ocak, 2012 - 23:38
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 00:20
Dikkat etmedim ama bakıcam...
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 02:33
Manuel dede aynı durum söz konusu bende merak ediyorum bu durumu..
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 02:38
d de gazı bırakınca 0.0 boşa alıp gazı bırakınca hızına göre tüketim gözüküyo evet
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 08:50
Birimler farkli. Arac duruyiken ornegin 1.5 litre/saat derken, arac gidiyoken ornegin 4litre/100km gibi bir deger okunabilir. Dolayisiyla, ikiside ayni benzin yakma miktarini gosterir ama birimleri tamamen farkli, o sebeple kiyaslama yapmak cok yanlis. Ikiside ayni sey.
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 09:41
konuya teknik olarak hakim olmamakla birlikte araç vitesteyken ayağını gazdan çekince yakıt tükemiti 0 (sıfır) olur yani yakıt tüketimi olmaz ama aracı boşa aldığınızda eski klasik mantığa göre yakmaması gerekirken aksine araç boşta yakıt sarfiyatı gerçekleştirir bu konuya hakim arkadaşlar açıklama yaparlar tamamen baskı ve dişliler işe işgili bir olay
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 10:02
Bariskkm, 27 Ocak, 2012 - 08:50 hakkında, demiş ki:
Birimler farkli. Arac duruyiken ornegin 1.5 litre/saat derken, arac gidiyoken ornegin 4litre/100km gibi bir deger okunabilir. Dolayisiyla, ikiside ayni benzin yakma miktarini gosterir ama birimleri tamamen farkli, o sebeple kiyaslama yapmak cok yanlis. Ikiside ayni sey.
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 10:19
araç giderken gaza basılmadığında tekerlekler araca gücünü vermekte ve yakıt tüketimi 0 olmakta, o an boşa attığınızda araç teerleklerden güç almayı kesmekte ve duruma göre yakıt püskürttüğü için rolantiden yer igeldiğinde daha fazla yakmakta.
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 11:03
Arkadaşlar, birimler farklı. Yoksa aynı tüketim miktarı oluyor.
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 11:51
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 13:13
EmremGTI, 27 Ocak, 2012 - 10:19 hakkında, demiş ki:
araç giderken gaza basılmadığında tekerlekler araca gücünü vermekte ve yakıt tüketimi 0 olmakta, o an boşa attığınızda araç teerleklerden güç almayı kesmekte ve duruma göre yakıt püskürttüğü için rolantiden yer igeldiğinde daha fazla yakmakta.
Rölantiden fazla yediği durumlar nedir abi ?
Bariskkm, 27 Ocak, 2012 - 11:03 hakkında, demiş ki:
Arkadaşlar, birimler farklı. Yoksa aynı tüketim miktarı oluyor.
Barış birim farkıyla olacağını zannetmiyorum..benim aracım rölantide sabit 0.5 litre yakıyor ama yolda giderken boşa atıp gördüğüm değerler sürekli değişiyor birimden olsaydı onunda sabit bir değer olması gerekirdi diye düşünüyorum
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 13:29
barış olayı yanlış anladın galiba konuyu açan arkadaşımız araç durmuş haliyle bahsetmiyor ki araç yürür halde onun için sen konuya farklı yaklaştın galiba
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 13:55
Nucleus, 27 Ocak, 2012 - 13:13 hakkında, demiş ki:
Rölantiden fazla yediği durumlar nedir abi ?
Barış birim farkıyla olacağını zannetmiyorum..benim aracım rölantide sabit 0.5 litre yakıyor ama yolda giderken boşa atıp gördüğüm değerler sürekli değişiyor birimden olsaydı onunda sabit bir değer olması gerekirdi diye düşünüyorum
Abi, zannet zannetme. Gerçeği değiştiremezsin. Birimler farklı.
Biri saatteki yakıt tüketimini gösteriyor, diğeri 100km deki yakıt tüketimini gösteriyor.
Rolantide duran bir aracın 100 km de kaç litre yakacağını matamatiksel olarak söylüyeyim mi? Tam olarak
Güldürmeyin beni arkadaşlar, duran aracın 100km mesafe gidince yakacağı benzin sonsuzdur. Asla duran araç 100km mesafe gidemez. Dolayısıyla dururken litre/saat cinsinden tüketim değeri olursunuz, giderken de litre/100 km cinsinden değer olursunuz.
Birimler farklı, inanmıyosan aç arabana bak
Şuan tartıştığımız şey çok saçma, mantığını umarım herkez anlamıştır.
Basit bi hesapla akılları biraz daha karıştırayım
Olay aynen şöyle:
Aracımın motoru sıcaktı ve bir kaç dk bir yere uğradım. O ara aracım kapalıydı ve döndüğümde aracımı açtım. Tüm değerleri sıfırladım.
Tam olarak 42 dk aracımda saatte ortalama 0.6 litre yakıt tüketimiyle acımın içinde oturdum
42. dakikada aracımla tam olarak 1 km yol gittim. Yolu giderken anlık yakıt tüketimimi hep 8 litre/100km de sabit tuttum ve 1 km sonunda ortalama yakıt tüketimim 50 litre/100km yi gösteriyordu.
Hesabınıda basitçe yapıyım.
0.6litre/saat * 0.7 saat (42 dk) = 0.42 litre yakıt tüketimi dururken olmuş.
Giderken ki ortalama 8 litre / 100 km idi. Bu da 1 km mesafede 0.08 litre yakıt tüketimi demek.
İkisini toplayınca (0.42+0.08=0.5) yarım litre tüketim olmuş oluyor.
Araçta bunu 1 km mesafede 0.5 litre harcandıysa, 100 km mesafede kaç harcarım diye doğrusal olarak hesaplayınca 100*0.5/1= 50 litre/100 km gibi bir değer çıkıyor.
Daha basit ve ayrıntılı anlatamam, umarım anlaşılmasına katkıda bulunmuşumdur!
tornado72, 27 Ocak, 2012 - 13:29 hakkında, demiş ki:
barış olayı yanlış anladın galiba konuyu açan arkadaşımız araç durmuş haliyle bahsetmiyor ki araç yürür halde onun için sen konuya farklı yaklaştın galiba
Hayır, ben yanlış anlamadım.
Siz olaya yanlış açıdan bakıyorsunuz.
Ben diyorum ki araç duryor ve 0.6 litre/saat gibi bir değer veriyor.
Aynen diyorum ki araç 10km hızla giderken ve araç boşa alınırsa bu rolanti değeri şöyle hesaplanır:
10km hızla giden araç 100 km yi 10 saatte alacağı için, araçta rolantideyken saatte 0.6 litre yakacağı için 10*0.6= 6 litre/100km gibi bir değer okunur diyorum.
Ve gene ben araç 100 km hızla giderken vites boşa atılırsa rolanti değeri şöyle hesaplanır diyorum:
100km hızla giden araç, 100 km mesafeyi 1 saatte gider ve saattede 0.6 litre rolantide yaktığı için 1*0.6= 0.6 litre/100km gibi bir değer okunur diyorum.
Kısacası aracın yaptığı hesap, ortalama hesap olduğu için bu hesaplama o an ki hıza göre hesaplanır!
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 14:39
Bariskkm, 27 Ocak, 2012 - 13:55 hakkında, demiş ki:
Abi, zannet zannetme. Gerçeği değiştiremezsin. Birimler farklı.
Biri saatteki yakıt tüketimini gösteriyor, diğeri 100km deki yakıt tüketimini gösteriyor.
Rolantide duran bir aracın 100 km de kaç litre yakacağını matamatiksel olarak söylüyeyim mi? Tam olarak
SONSUZ litre benzin yakar araç 
Güldürmeyin beni arkadaşlar, duran aracın 100km mesafe gidince yakacağı benzin sonsuzdur. Asla duran araç 100km mesafe gidemez. Dolayısıyla dururken litre/saat cinsinden tüketim değeri olursunuz, giderken de litre/100 km cinsinden değer olursunuz.
Olay aynen şöyle:
Aracımın motoru sıcaktı ve bir kaç dk bir yere uğradım. O ara aracım kapalıydı ve döndüğümde aracımı açtım. Tüm değerleri sıfırladım.
Tam olarak 42 dk aracımda saatte ortalama 0.6 litre yakıt tüketimiyle acımın içinde oturdum
42. dakikada aracımla tam olarak 1 km yol gittim. Yolu giderken anlık yakıt tüketimimi hep 8 litre/100km de sabit tuttum ve 1 km sonunda ortalama yakıt tüketimim 50 litre/100km yi gösteriyordu.
Giderken ki ortalama 8 litre / 100 km idi. Bu da 1 km mesafede 0.08 litre yakıt tüketimi demek.
Araçta bunu 1 km mesafede 0.5 litre harcandıysa, 100 km mesafede kaç harcarım diye doğrusal olarak hesaplayınca 100*0.5/1= 50 litre/100 km gibi bir değer çıkıyor.
Aynen diyorum ki araç 10km hızla giderken ve araç boşa alınırsa bu rolanti değeri şöyle hesaplanır:
10km hızla giden araç 100 km yi 10 saatte alacağı için, araçta rolantideyken saatte 0.6 litre yakacağı için 10*0.6= 6 litre/100km gibi bir değer okunur diyorum.
Ve gene ben araç 100 km hızla giderken vites boşa atılırsa rolanti değeri şöyle hesaplanır diyorum:
100km hızla giden araç, 100 km mesafeyi 1 saatte gider ve saattede 0.6 litre rolantide yaktığı için 1*0.6= 0.6 litre/100km gibi bir değer okunur diyorum.
Kısacası aracın yaptığı hesap, ortalama hesap olduğu için bu hesaplama o an ki hıza göre hesaplanır!
Olay aynen şöyle:
Barış bana yazdığın cevabın benim yazdıklarımla alakası yok bazen hangi konudan bahsediyorsun inan anlamıyorum..Birimler nerde farklı arabamın neresini açayımda göreyim ?
Benim demek istediğim rölantideyken araç sabit 0.5 yakıyor..Madem boşa atıp giderken rölantideki yakıtı yakıyor diyorsun sadece birimleri farklı..bende diyorumki birimleri farklı olsun aynı yakıtı yakıyorsa yine sabit bir değer göstermeli çünkü dururken sabit bir değer yakıyor..Ama bunun hıza bağlı olarak değiştiğini başkalarına yazdığın cevabın içindeki denklemlerden çıkarıyorum..şimdi mantıklı geldi deneyeceğim bu durumu..teşekkürler bilgiler için saygılar..
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 15:15
Nucleus, 27 Ocak, 2012 - 14:39 hakkında, demiş ki:
Barış bana yazdığın cevabın benim yazdıklarımla alakası yok bazen hangi konudan bahsediyorsun inan anlamıyorum..Birimler nerde farklı arabamın neresini açayımda göreyim ?
Benim demek istediğim rölantideyken araç sabit 0.5 yakıyor..Madem boşa atıp giderken rölantideki yakıtı yakıyor diyorsun sadece birimleri farklı..bende diyorumki birimleri farklı olsun aynı yakıtı yakıyorsa yine sabit bir değer göstermeli çünkü dururken sabit bir değer yakıyor..Ama bunun hıza bağlı olarak değiştiğini başkalarına yazdığın cevabın içindeki denklemlerden çıkarıyorum..şimdi mantıklı geldi deneyeceğim bu durumu..teşekkürler bilgiler için saygılar..
Baran, göstergedeki yakıt tüketimini gösteren yerde yazan rakamın yanındaki harflere bak. İşte o sayının yanındaki yazan harfler, o sayının birimi.
Bi giderken bak, birde durarken ve bana aynı mı değil mi birimleri bir daha söyle. Söyle diyorum çünkü onlar farklı birimler.
Farklı birimdeki şeylerden bahsediyoruz.
Daha iyi anlaman için şunuda ekliyim, araç birebir aynı yakıt tüketimini yapıyor ama hareket etmeye başladığı zaman araç 100 kilometredeki ortalama tüketim değerini göstermeye başlıyor. Senin dediğin şey, araç duruyoken de gidiyoken de saatte 0.6 litre yakıyosa değişmez bu değer değişmez diyosun. Zaten bende aynen bunu diyorum ve ekliyorum, giderken de saatte 0.6 litre yakıyor ama gitmeye başladığında saatte yaktığını değil, 100 km'de ortalama yakacağını gösteriyor diyorum. Anlatabildim mi
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 15:18
Emremgti açıklamış yukarıda, yürüyen araç gaza basılmadığında yakıt tüketimi yapmıyor; pistonlar hareket etmek için gerekli gücü donen tekerleklerden alıyor ama vitesi bosa alırsanız motorun tekerleklerle bağlantısı kesildiği için, pistonların dönme gücünü yakıt tüketerek sağlıyor. Bunu da l/h olarak değil, 100km/l olarak gösteriyor.
Bu yüzden boşa aldığınızda yakıt tüketimi oluyor.
Bu yüzden boşa aldığınızda yakıt tüketimi oluyor.
Bu mesaj lutfu tarafından düzeltildi. Tarih: 27 Ocak, 2012 - 15:23
Tarih : 27 Ocak, 2012 - 18:07
0.6-0.7-0.8 değişiyor...ama D konumunda gazdan ayak cekılınce 0.0 oluyor...herkes anlatmış ama yazayım dedim...
Tarih : 28 Ocak, 2012 - 01:43
Arkadaşlar;
Bkz: Cut Off
Ayrıca; yokuş aşağı motor kompresyonuna karşı koyabilecek ve en azından mevcut hızını koruyabilecek kadar dik bir yokuştan inen araba viteste iken boş viteste olduğundan daha az yakıt tüketir. Hatta viteste iken tükettiği yakıt hesaplarda ihmal edilecek kadar az olduğundan tüketmediği varsayılır...
Bkz: Cut Off
Ayrıca; yokuş aşağı motor kompresyonuna karşı koyabilecek ve en azından mevcut hızını koruyabilecek kadar dik bir yokuştan inen araba viteste iken boş viteste olduğundan daha az yakıt tüketir. Hatta viteste iken tükettiği yakıt hesaplarda ihmal edilecek kadar az olduğundan tüketmediği varsayılır...

En üste git